Erilaiset tallennusvälineet muodostavat merkittävän tietoturvauhan.

Kännykkä tai USB-tikku voivat unohtua jonnekin, laite saatetaan varastaa, tai hävitettäväksi tarkoitettu kiintolevy voi joutua vääriin käsiin. Laitteissa on usein arkaluontoisia tietoja, kuten työntekijän ja hänen yhteyshenkilöidensä henkilötietoja, yksityisiä viestejä, kuvia, yrityssalaisuuksia tai käyttäjätunnuksia. On siis syytä miettiä, mitä laitteessa oleville tiedoille käy, jos laite häviää tai poistuu käytöstä. 

Mobiililaitteet 

Mobiililaitteissa on vakiona paikannusominaisuus, ja ne voidaan tarvittaessa myös etätyhjentää. Tyhjentäminen edellyttää kuitenkin siihen valmistautumista etukäteen laitteeseen asennettavalla sovelluksella ja tunnuksilla. Laitteeseen voidaan asettaa myös etähälytystoiminto, jolloin sitä voidaan etsiä äänen perusteella.  

Muistitikut 

Muistitikut voidaan suojata salasanalla, jolloin hävinneen tai varastetun tikun tietoihin ei päästä helpolla käsiksi. Lisätietoja tietoturvallisemmista muistitikuista saat tästä jutusta: Suojattu muistitikku ei luovuta salaisuuksiaan

Tietokoneet ja kiintolevyt 

Tietokone voidaan etätyhjentää, jos siihen on asennettu tyhjennyksen mahdollistava ohjelmisto. On syytä huolehtia, että laite on suojattu salasanalla, jolloin tietoihin ei päästä käsiksi niin helposti. Laitteen tallennusvälineiden tiedot ovat silloinkin käytettävissä, jos esimerkiksi kiintolevy irrotetaan ja kytketään toiseen tietokoneeseen. Tämän voi estää salaamalla tallennuslaitteen tiedostot. 

Poistaminen ja formatointi eivät poista dataa 

Kaikkien laitteiden kohdalla on syytä muistaa, että datan poistaminen tai tallennusvälineen formatointi eivät estä data käyttöä. Tiedot voidaan palauttaa helposti takaisin erilaisilla palautustyökaluilla.  

Laitteiden tiedot kannattaisikin ylikirjoittaa ne käyttämällä ykkösiä ja nollia. Ylikirjoitusohjelman voi ladata netistä. Kun valitset turvallista ylikirjoitusohjelmaa, on hyvä varmistaa, että se kirjoittaa suoraan kiintolevylle, ei käyttöjärjestelmän välityksellä. Varmista, että kaikki tiedot todella ylikirjoitetaan fyysisesti. 

Vaihtoehtoisesti levyn voi tuoda ylikirjoitettavaksi lähimpään Data Group -liikkeeseen, jolloin saat poistamisesta raportin, joka todistaa, ettei mahdollinen tietovuoto ole lähtöisin tyhjennetystä laitteesta. 

Helpota tietojenhallintaa pilvipalvelulla 

Kaikkien tietojen kohdalla kannattaa miettiä, onko tietoa yleensäkään järkevää tallentaa laitteeseen. Pilvipalvelussa yrityksen tiedostot ovat valittujen henkilöiden nähtävissä ja muokattavissa. Tietoja voidaan jakaa helposti myös yrityksen ulkopuolelle. Tällöin myös kadonneeseen tai käytöstä poistuvaan laitteeseen tallennetut tiedot tuottavat vähemmän päänvaivaa. Lue lisää järkevästä tiedon kulusta: Yksi paikka projekteille, töiden jakamiselle, tiedostoille, keskusteluille ja etäpalavereille

Data Group 15.05.2018